Sabtu, 10 September 2011

DO'A SAIDINA ALI BIN ABI TALIB RADHIALLAHU'ANH


'
بِسْمِ اللَّهِ الرَّحْمَـنِ الرَّحِيمِ
  
الحمد لله رب العالمين والصلاة والسلام على أشرف
الأنبياء والمرسلين،سيدنا ونبينا محمد وعلى آله
 وصحبه أجمعين  اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ رَبُّ العَالَمِينَ. اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ لَا اِلَهَ اِلَّا اَنْتَ الحَيُّ القَيُّومُ اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ لَا اِلَهَ اِلَّا اَنْتَ العَلِيُّ العَظِيمُ اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ لَا اِلهَ اِلَّا اَنْتَ لَمْ تَلِدْ وَلَمْ تُولَدْ اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ لَا اِلَهَ إلَّا اَنْتَ العَفُوُّ الغَفُورُ اِنَّكَ اَنْتَ اللهُ لَا اِلَهَ إِلَّا اَنْتَ مُبْدِئُ كُلِّ شَيْئٍ وَاِلَيْكَ يَعُوْدُ العَزِيْزُ الحَكِيْمُ الرَّحْمَنُ الرَّحِيمُ مَالِكُ يَوْمِ الدِّيْنِ خَالِقُ الخَيْرِ وَالشَّرِّ خَالِقُ الجَنَّةِ وَالنَّارِ الوَاحِدُ الاَحَدُ الفَرْدُ الصَّمَدُ الَّذِي لَمْ يَتَّخِذْ صَاحِبَةً وَلَا وَلَدًا الفَرْدُ الوِتْرُ عَالِمُ الغَيْبِ وَالشَّهَادَةِ المَلِكُ القُدُّوْسُ السَّلَامُ المُؤْمِنُ المُهَيْمِنُ العَزِيْزُ الجَبَّارُ المُتَكَبِّرُ الخَالِقُ البَارِئُ المُصَوِّرُ الْكَبِيْرُ المُتَعَالِي المُقْتَدِرُ القَهَّارُ الحَلِيْمُ الْكَرِيْمُ اَهْلُ الثَّنَاءِ وَالْمَجْدُ تَعْلَمُ السِّرَّ وَأَخْفَى القَادِرُ الرَّزَّاقُ فَوْقَ الخَلْقِ وَالْخَلِيْقَةِ. 


      Maksud Do'a ini ialah :


"Bahawasanya Engkau ialah Allah Tuhan yang memiliki sekalian alam. 
Bahawasanya Engkau ialah Allah yang tiada sah diibadatkan dengan sebenarnya melainkan Engkau yang hidup lagi sentiasa ADA dan selama-lamanya ADA. Bahawasanya Engkau ialah Allah yang tiada sah diibadatkan dengan sebenarnya melainkan Engkau, Yang Maha Tinggi martabat lagi Yang Amat Mempunyai Kebesaran.
Bahawasanya Engkau ialah Allah yang tiada sah diibadatkan dengan sebenarnya melainkan Engkau, Engkau tidak beranak dan tidak diperanakkan. 
Bahawasanya Engkau ialah Allah yang tiada sah diibadatkan dengan sebenar-benarnya melainkan Engkau, Yang Amat Memaafi lagi Yang Amat Mengampuni. 
Bahawasanya Engkau ialah Allah yang tiada sah diibadatkan dengan sebenar-benarnya melainkan Engkau, yang mengadakan permulaan tiap-tiap sesuatu dan di bawah pentadbiran milik Engkau ia kembali.

Engkau Yang Amat Mempunyai Kekuatan lagi Yang Amat Mempunyai Hikmat, Yang Amat Pemurah lagi Yang Amat Mengasihani, Yang Memiliki Hari Agama ( hari kiamat besar),  yang mengadakan kebajikan dan kejahatan, yang mengadakan syurga dan neraka, yang tiada menyamai sesuatu lagi tiada mempunyai juzuk, lagi hanya Engkau sahaja yang ada mempunyai sifat Ketuhanan, yang berhajat semua makhluk kepada Engkau kerana kesempurnaan Qadrat Engkau, lagi yang tiada menjadikan bagi Engkau isteri dan anak, yang tiada mempunyai lawanan, yang tiada mempunyai pasangan, 

Yang Amat Mengetahui segala perkara yang ghaib dan segala perkara yang tiada ghaib yang amat mempunyai pemilikan dan kesultanan, lagi Yang Maha Suci daripada segala kekurangan dan segala ketandaan baru (seperti masa dan tempat), Yang Amat Sejahtera daripada segala kekurangan, lagi yang membenarkan diri Engkau, Rasul dan kitab-kitab Engkau, lagi Yang Amat Mengetahui yang tiada tersembunyi daripada Ilmu Engkau walau kadar sebesar debu jua pun, Yang Amat Mempunyai Kekuatan lagi Yang Amat Mempunyai Kekerasan, lagi Yang Amat Mempunyai Kebesaran, Yang Mengadakan sesuatu daripada semata-mata tiada kepada ada dengan Qadrat Engkau.

Engkau juga yang mengadakan segala barang sesuatu dengan tidak ada contoh misal yang lalu lagi yang mengadakan segala rupa makhluk-makhluk dan memperelokkan baginya. Engkau Yang Amat Mempunyai Kebesaran Yang Maha Suci daripada segala sifat-sifat makhluk, Yang Amat Tinggi Martabat, Yang Tiada Mengenai sama sekali sebarang kekurangan, yang mempunyai Qadrat Yang Amat Sempurna lagi yang mengalahkan bagi semua makhluk, yang tiada bersegera membalasi seksa di atas kesalahan lagi Yang Amat Baik, ahli kepercayaan dan kemuliaan. Engkau Amat Mengetahui segala perkara yang tersembunyi dan barang apa yang lebih tersembunyi, yang mempunyai Qadrat yang amat sempurna, yang mengadakan rezeki-rezeki mengatasi hamba-hamba dan sekalian makhluk Engkau."

[**Peringatan (1) :  Apabila membaca, melafazkan atau berzikir dengan kalimah "Laillaha Illailllah" (لا إله إلا الله ) atau menyebut  nama Allah hendaklah dibuang sama sekali semua lintasan di hati atau ingatan yang mengaitkan  Allah itu dengan apa juga rupa sekalipun dan hendaklah  mengingatkan serta memahami maksud kalimah tersebut seperti yang terkandung di dalam "Terjemah Aqidah Ahli Sunnah" dan " Asma' Ullah Al Husna." Oleh itu perkataan disembah itu lebih menepati jika diertikan atau ditukar  kepada yang diibadatkan” .
Kalimah asalnya ialah seperti yang disebut pada kalimah Arabnya : “LA M’ABUDA BIHAQQIN ILLALLAH” (لامعبود بحق إلا الله) yang bererti : "Tiada yang sah "diibadatkan" dengan sebenarnya melainkan Allah".] 

[**Peringatan (2)  : Amalkanlah membaca Do'a ini berserta memahami kandungan maksud ilmunya pada setiap masa khususnya selepas menunaikan solat kerana ia dapat mengukuhkan lagi kefahaman ilmu mengenali Allah. Antara fadhilat besar yang diperolehi oleh sesiapa yang berdo'a dengannya ialah dia dituliskan daripada jumlah perhimpunan orang-orang sujud yang khusuk hati,  dapat berjiran dengan Nabi Muhammad s.a.w., Nabi Ibrahim a.s. ,Nabi Musa a.s., Nabi Isa a.s. dan sekalian Nabi-nabi Sallalah Alaihi Wassalam dalam negeri kemuliaan yakni di syurga dan baginya pahala sebagaimana pahala sekalian orang-orang yang berbuat ibadat pada segala lapisan langit dan bumi. Amin.] 

Sesungguhnya telah mensalawatkan oleh Allah SWT ke atas Nabi Muhammad s.a.w.[yakni telah 'memberi rahmat' oleh Allah SWT ke atas Nabi Muhammad s.a.w. ] dan ke atas tiap-tiap hamba yang terpilih. Ketika membaca Do'a ini hendaklah difahami juga pengertian "At Tanzihu" yang terkandung di dalam : Terjemah Akidah Ahli Sunnah Pada Makna Syahdat At Tauhid.


[Lihat kandungan doa ini di dalam kitab : MUKH  AD DO'A FIL IMAN]


[ Lihat : 

 i. Maksud Hadis : Allah Memuji Diri-Nya Sendiri
 ii. Kekeliruan Pemahaman Terhadap Asma' Ullah Al-Husna   
 iii. Kandungan Doa Nabi Khidzir Alaihisalam
 iv.  Do'a Abu Bakr As Siddiq 
 v.  Kandungan Doa/Hadis Rasulullah s.a.w.

***************************************************
الَّذِينَ يَحْمِلُونَ الْعَرْشَ وَمَنْ حَوْلَهُ يُسَبِّحُونَ بِحَمْدِ رَبِّهِمْ وَيُؤْمِنُونَ بِهِ وَيَسْتَغْفِرُونَ لِلَّذِينَ آمَنُوا رَبَّنَا وَسِعْتَ كُلَّ شَيْءٍ رَحْمَةً وَعِلْمًا فَاغْفِرْ لِلَّذِينَ تَابُوا وَاتَّبَعُوا سَبِيلَكَ وَقِهِمْ عَذَابَ الْجَحِيمِ 
                      Maksudnya : 
" (Malaikat-malaikat ) yang memikul al-'Arasy dan malaikat yang berada di sekelilingnya bertasbih memuji Tuhannya dan mereka beriman kepada-Nya serta memintakan ampun bagi orang-orang yang beriman (seraya mengucapkan): 'Ya Tuhan kami, Rahmat dan Ilmu Engkau meliputi segala sesuatu, maka berilah keampunan kepada orang-orang yang bertaubat dan mengikuti jalan Engkau dan peliharalah mereka dari seksaan neraka yang bernyala-nyala'."
              [Al-Quran surah Al-Mu'min  سورة المؤمن : 7 ]
                        

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

مخ الدعاء في الايمان

Sambungan daripada كـِتَابُ اَسْمَاءُ اللهِ الْحُسْنَى كتاب مخ الدعاء في الايمان تأليف الأستاذ الحاج محمد اسماعيل بن...